eRadovi - матурски, семинарски, дипломски, магистарски, стручни радови, докторати,... у електронском облику!
    


претрага по кључним речима:

Абортус

Одувек су жене користиле абортус као средство за контролу радања. Уколико не будемо самедоносиле одлуку о томе да ли желимо или не желимо радати децу, веома тешко цемо успоставити контролу над својим животима и равноправно уцествовати у друштву. Право на легалан и сигуран абортус нампомаже да располажемо својим животима.

Жене разлиците доби, расе, религије, економског и брацног статуса, сексуалних преференција, одлучују се на абортус из много разлога. Жена може да затрудни због употребе неодговарајуцих контрацептивних средстава или због необавештености и незнања. Пошто ниједан контрацептивни метод није 100% сигуран, абортус је животни услов у слуцајевима када контрацептивно средство затаји. Разлог за абортус могу бити и озбиљни генетски поремецаји фетуса. Трудноца може бити последица силовања, инцеста или других врста сексуалног насиља која су цеста у друштву. Младе жене су нароцито осетљиве на сексуалне притиске због недовољног сексуалног образовања. Одлуку о томе да ли цете родити или абортирати је тешко донети. Требало би такву одлуку донети у сагласности са својим схватањима о одговорности, моралу, да бисте одабрали најбоље за себе и људе који су вам важни у животу, све у зависности од ваших потреба, средстава, обавеза и оцекивања.

Сматрамо да је недопустиво жену присиљавати на трудноцу и радање деце ако она то не жели. Женама које муци уверење да је абортус одузимања људског живота, доношење одлуке о абортусу може олакшати савет да цео проблем посматрају тако што це изабрати решење које узрокује најмање патњи онима који су укљуцени. Цињеница да сам оправдано смела да изаберем абортус, веома је променила мој живот од тада. Одлуке које сам касније доносила, где да живим, да се вратим у школу, да отворено кажем да сам лезбејка, којом врстом посла да се бавим, биле би другације да није било искуства са абортусом. Сигурна сам да та опција треба да буде доступна и другим женама. Наравно, не мислим само на абортус, вец и на бригу о деци, пристојна примања, помоц у куци, прилике за образовање, борбу против расизма и много више. Кроз своје искуство сам схватила шта све за жену представља одлука о абортусу и њена реализација. Абортус је изазвао многа сложена осецања. Уопште није било једноставно као што сам оцекивала. Јасно сам схватила да нико нема права да се уплице у живот жене и доношење тако важне одлуке.

Противници абортуса говоре да ниједна жена никада није желела абортус, да је абортус увек трауматицно искуство али жене су понекад принудене на абортус због економских или лицних проблема. Као млада девојка имала сам искуство нежељене трудноце и страха да нецу на време урадити илегални абортус, то је био трауматицан доживљај. Са оцајањем сам одбијала и помисао да постанем мајка. Оно што сам желела је да будем сексуално активна. Абортус је донео велико олакшање, крај моје трауме. Цинило ми се као да сам кажњена. Иако сам користила контрацепцију, остала сам у другом стању. Више нисам веровала својој дијафрагми, свом љубавнику, свом телу. Осецање кривице због нежељене трудноце претворило се у бес када сам схватила да ниједан метод контрацепције није сто посто сигуран! Предузела сам све мере опреза, а опет се завршило абортусом. У болници сам сусрела много жена са истим искуством. Није било нароцито тешко одлуцити се за абортус, али након реакција оних којима сам рекла своју намеру, поцела сам да се питам да ли нешто није у реду са мном зато што нисам била избезумљена.


МЕДИЦИНСКЕ ТЕХНИКЕ АБОРТУСА

Када размишљате о абортусу и о томе где да га урадите, ваше је право да се упознате са процедурама које се користе у одреденим фазама трудноце, који су ризици и могуће компликације абортуса и колико кошта.
На поцетку трудноце мала накупина целија гнезди се у зид материце једну недељу након зачећа. Поциње да се развија постељица која храни ембрион. На крају другог месеца, ембрион који сада зовемо фетус, окружен је мешком испуњеним тецношцу који се зове амнионски мешак. Око 20. недеље жена поциње да осеца покрете плода. Негде измеду 24. и 28. недеље фетус долази у стадијум када може да преживи изван тела мајке, макар за кратко, у условима интензивне болницке неге.


КОЛИКО ДУГО САМ ТРУДНА

Старост трудноце се обицно рацуна од првог дана последње нормалне менструације, а не од дана зацеца. То није сасвим поуздан нацин и може вас довести у заблуду да сте две недеље дуже трудне него што заиста јесте. Овај метод се заснива на претпоставци да свака жена има не само правилне циклусе од 28 дана, него и да овулација наступа тацно две недеље након поцетка менструалног циклуса, а готово ниједна жена нема потпуно уредан менструални циклус. Прву трецину трудноце представља првих 13 недеља, друга трецина је од 14. до 24. недеље, а после 25. недеље па надаље поциње треца трецина. Абортус треба урадити у првој трецини трудноце. Много је теже абортус урадити у другој трецини, док је у трецој могуц само онда када је угрожен живот мајке. Уобицајено је да се за одредивање старости трудноце користи први дан последњег менструалног циклуса, али морате проценити да ли је тај циклус био уобицајен за вас. Ако је менструација поцела у непредвидено време или је била мање обилна него инаце, то може бити знак да се зацеце догодило у претходном циклусу. Уколико пратите промене у свом телу рацунањем плодних и неплодних дана имацете евиденцију о периоду овулације, па цете трудноцу моци врло рано да препознате. Уколико умете сами да прегледате грлиц материце, приметицете да је променио боју и постао плавољубицаст, што се дешава у првим недељама трудноце. Могу вам помоци знаци трудноце да бисте одредили време зацеца. Медицински радник/ца својим искуством може проценити старост трудноце опипавајуци велицину материце за време гинеколошког прегледа. И овај нацин утврдивања старости трудноце подразумева погрешну процену од 2 недеље. Ултразвук, други метод којим се може утврдити старост трудноце, такоде има распон грешке од две недеље. Лекар/ка који/а изводи абортус одредује старост трудноце.

Према статистикама ризицност абортуса расте како трудноца одмице и материца постаје веца И мекша. Приликом абортуса уклања се садражај гравидне материце, ембрион или фетус, постељица и ново изградјено ткиво материце. Користе се разлиците методе у зависности од тога колико је трудноца стара, од обуцености особе која изводи абортус, праксе која је уобицајена и расположиве медицинске опреме. Неке од ових процедура можда нису доступне у средини у којој ви живите или се за њих користе другацији називи.

Када се абортус врши методом аспирације (сукције) садржај материце се уклања помоцу цеви која се кроз грлиц материце уводи у саму материцу. Цев, која се зове канила, прикљуцена је на вакуум аспиратор, електрицни или механицки, који извлаци, усисава садржај.

Аспирација је најцешце коришцен метод за изводење абортуса. Од свих метода има најмање могуцих компликација и мање је ризицан од трудноце и породаја. У ствари, то је једна од најбезбеднијих операција. Траје веома кратко, 5-15 минута. Овај метод је најбезбеднији И најбезболнији за жену, физицки и емоционално. Могуце је применити га само у прва три месеца.


1. Уколико се аспирација ради пре 5. или 6. недеље од првог дан последње менструације, када трудноцу није могуце тацно дијагностиковати прегледом, тада се поступак назива ендометријална аспирацијом или менструална регулација. Канила је повезана са шприцем и на тај нацин се извлаци садржај материце заједно са малом колицином феталног и плаценталног ткива, уколико постоји трудноца. Шприц је довољан да би се створио вакуум, није потребан аспиратор на струју. Не ради се ни дилатација, ширење грлица материце да би се увела канила (4-5 мм) која је савитљива и лако се уводи у материцу. Ретко се користи локална анестезија, јер се не ради дилатација и цела процедура траје само неколико минута. Компликације су исте као и када се изводи у каснијим недељама трудноце. Могуце је да особа која изводи абортус не уради прекид трудноце, јер је фетални садржај толико мали да га је лако промашити. Неке жене желе што пре да уклоне трудноцу и не цекају да провере да ли су заиста трудне. У
сваком слуцају, ако урадите абортус пре него што сте сигурно утврдили да сте трудни, не знаци да цете тако избеци осецања везана за трудноцу или абортус, кад-тад морацете се са њима суоцити.
2. Абортус, раном евакуацијом материце се ради пошто је гинеколошким прегледом потврдена трудноца.Користи се техника слицна претходно наведеној, осим што се користи канила ција је ширина 5-6 мм.

3. За време абортуса помоцу вакуумске аспирације, отвор грлица материце се претходно проширује, јер се користити шира канила. Сукција се врши помоцу електрицног аспиратора.

Постоји неколико варијанти ове методе. Више од једне деценије се жене труде да обезбеде најсигурније, психицки мање трауматицну аспираторску технику. Многи феминистицки здравствени центри у свету обуцавали су медицинско особље да раде што мању дилатацију тј. користе мале савитљиве каниле да би смањили ризик од кидања и перфорације грлица материце. Киретажа, стругање зидова материце металним инструментом који се назива кирета, обицно није потребна. Искуства показују да је овај приступ за жену много бољи од оних које изводе традиционално обуцени лекари који користе веце, цврсте, пластицне или металне каниле што захтева вецу дилатацију и коришцење кирете после сукције.

4. Киретажа је хируршка интервенција која се врши код обилног крвављења и за дијагностиковање разлицитих стања материце. Најцешце се ради у болницким условима под општом анестезијом. Киретажа се замењује бржим, једноставнијим и сигурнијим техникама аспирације и тај се захват обицно обавља на клиникама са локалном анестезијом или без ње. Неки лекари абортусе киретажом раде код трудноце старе измеду 12 и 15 недеља.

5. Дилатација и евакуација су новији методи који комбинују дилатацију, киретажу и технике
вакуумске аспирације за абортусе који се раде код трудноца старијих од 12 недеља. Пошто је фетус веци, материца мекша и подложнија повредама него у првом тромесецју, дилатација и евакуација су компликованије и захтевају више вештине од особе која изводи абортус. Пре захвата је потребно урадитииспитивање ултразвуком. Грлиц материце се мора више проширити код старије трудноце, јер су потребни веци инструменти да би се она могла уклонити. Цесто се дилатација запоциње тако што се дан пре абортуса стави један или више ламинарних штапица од морске алге у отвор грлица материце. Штапици су стерилизовани, апсорбују тецност, па после неколико сати набубре за 1,3-3 пута од своје првобитне запремине и полако шире грлиц материце. Дилатација која се врши на овај нацин је сигурнија и боља од дилатације која се врши у исто време када и абортус, поготово код поодмаклих трудноца. Ризик од инфекције је мали и обицно сам штапиц ламинарије запоциње побацај. Штапиц се уклања у време абортуса. Уколико је потребно користе се дилататори да се грлиц материце још прошири, а затим лекар користи кирету или вакуумску сукцију да би отклонио садржај материце.

6. Индукциони абортус је поступак када лекар ињекцијом кроз трбушни зид убризгава тецност у амнионски мешак који окружује фетус, да би изазвао побацај. Неколико сати касније, контракције изазивају дилатацију грлица материце и фетус и плацента бивају избацени. Користи се у слуцају да је трудноца старија од 16 седмица. Неки пут је после овог поступка потребна киретажа да би се отклонио евентуално заостали садржај у материци. Овај метод захтева боравак у болници најмање 24 сата.

7. Простагландинске супозиторије стављене у вагину понекад изазивају јаке контракције
материце што изазива побацај. Ово је најновији метод за изводење абортуса.

8. Хистеротомијом, хирург уклања фетус и плаценту, захватом који је слицан мањем царском резу. Овај метод носи много веце ризике од свих осталих.

РИЗИЦИ И КОМПЛИКАЦИЈЕ

Сваки медицински поступак, па и абортус, носи са собом ризик и могуцност компликација. Проценат ризика и могуцих компликација код абортуса у првом тромесецју је 1%. Што је трудноца старија и проценат компликација које се могу јавити након абортуса је веци. Знаци компликација се јављају у првих неколико дана после прекида трудноце.

Навешцемо ризике и могуце компликације код абортуса аспирацијом, њихове симптоме и лецење. Инфекција Инфекција је једна од најцешцих компликација. И поред коришцења стерилних инструмената И антисептика постоји могуцност да бактерије доспеју до материце. Знаци инфекције су висока температура, болови у стомаку и/или вагинална секреција неугодног мириса. Леци се антибиотицима. После лецења треба отици на контролни преглед да би се утврдло да ли је инфекција излецена и да нема заосталог ткива у материци. Ако се не леци, инфекција може проузроковати озбиљна обољења, стерилитет, па и смрт. Заостало ткиво

Пошто лекар који изводи абортус не може да види унутрашњост материцне дупље, може се десити да у материци остане извесна колицина ткива плода или постељице. Знаци заосталог ткива су јако крвављење, избацивање комада згрушане крви, јаки грцеви, крвављење које траје више од 3 недеље или цак знаци трудноце (набрекле груди, муцнина, замор), који трају више од једне недеље. Велика је вероватноца да це се остаци ткива у материци инфицирати.

Понекад се дају лекови који изазвју контракције мишица материце и избацују преостало ткиво. Друга могуцност је уклањање ткива поступком аспирације или киретажом.