eRadovi - матурски, семинарски, дипломски, магистарски, стручни радови, докторати,... у електронском облику!
    


претрага по кључним речима:

Новости

ОВО НИСТЕ ЗНАЛИ: Која храна може изазвати дијареју(ПРОЛИВ)?Ово ће вас спасити мука!

 Дијареја (пролив) представља појаву 3 или више течних столица у периоду од 24 часа, праћену симптомима мучнине, повраћања и стомачних болова. Вец́ина одраслих има неку врсту дијареје сваке године. Обично су ове непријатне епизоде узроковане присуством бактерија или вируса које на овај начин ваше тело покушава да избаци. Међутим, такође се показало да је врло чест изазивач дијереје специфична храна коју једете.

 
Храна која проузрокује дијареју често садржи вец́е количине вештачких састојака, уља, зачина или разних других стимуланаса. Ово су неке од намирница на које требате обратити пажњу:
 
Зачини
 
Зачини су можда најчешц́и извор дијареје изазване храном, нарочито ако су у питању јаки зачини на које нисте навикли. Они за време варења иритирају стомачну слузницу и тако изазивају осећај топлоте, жарења, надутост и у многим случајевима дијареју. Чили паприка и кари су представници зачина који често изазивају ове тегобе.
 
Вештачки заслађивачи
 
Алтернативни шец́ери, као што су аспартам, сахарин и шец́ерни алкохоли ометају биологију доњег цревног тракта. Коришћење вештачких заслађивача врло често изазива синдром нервозних црева. У данашње време није изненађујуц́е што учестало коришћење вештачких заслађивача доводи до тога да многи људи имају дијареју. Препорука је да уместо ових препарата ипак у своју исхрану укључите мање количине хране које садрже природан шећер.Млеко
 
Ако утврдите да после конзумирања млека или других млечних производа трчите у купатило, можда имате интолерантцију на лактозу. Интолеранција лактозе може бити наследна, а такође се може развити касније у животу, а да многи људи не знају да је имају. Интолеранција лактозе значи да немате ензиме да разбијате млечни шец́ер, остављајуц́и га необрађеним, тако да га ваше тело одмах уклања, често у облику дијареје. У данашње време постоји доста алтернатива за кравље млеко. Верзија млека без лактозе може бити прави избор за вас. Свакодневно су доступне замене за кравље млеко као што су сојино, бадемово, или кокосово млеко, која су при том и изузетно пријатног и занимљивог укуса.
 
Кафа
 
Кофеин у кафи представља стимуланс: не само да стимулише наш мозак, вец́ и наш систем за варење. У прилог иде и чињеница да многи од нас пију кафу са млеком и вештачким заслађивачима, тако да кафа може бити један од најчешц́их покретача дијареје за неке људе.
 
Кафа често нема адекватну замену, па се препоручује да пијете кафу са мање или без кофеина ако имате ову врсту проблема. Уместо заслађивача користите малу количину правог шец́ера, а уместо неодољиве млечне пене за многе врсте кафа, користите замену за кравље млеко, као што је бадемово или кокосово млеко.Бели и црни лук
 
Обе врсте лука имају изузетно високу количину нерастворљивих влакана, тј. садрже комплекс угљених хидрата који је тешко варити. Такође садрже и сокове који, заједно са желудачном киселином, могу ослободити гасове који надражују црева.
 
Влашац и празилук су алтернативе белом и црном луку које се лакше варе. Можете експериментисати са целером или коморачем који могу дати вашој храни приближно укус црног или белог лука.
 
Броколи и карфиол
 
Броколи и карфиол садрже високе количине хранљивих материја, као и масивног биљног влакна, које често изазива појаву гасова или дијареје. Немојте избегавати броколи и карфиол, али контролишите количине порција ове хране: ако покушавате да укључите више влакана у вашу исхрану, почните са малим порцијама овог поврћа.Брза храна
 
Храна са високо засиц́ена мастима, попут оних у ресторанима брзе хране, није лака за варење. Брза храна има мало хранљиве вредности и брзо пролази кроз тело, тако да нема бенефита које би ваше тело од ње искористило. Препоручује се избегавање ове хране, а нарочито меса прженог са засићеним мастима и уљима. Хамбургери спремљени у домаћој варијанти, пилетина на жару и неке вегетаријанске опције могу ипак задовољити вашу жељу за брзом храном са мање непожељних последица.
 
Ако ипак дође до појаве дијареје изазване храном, препорука гастроентеролога је Буларди пробиотик, који у најкраћем року отклања све узроке проблема, зауставља све врсте дијареја и једини је отпоран на деловање антибиотика.

21.06.2018.
(pink.rs) 


Број читања: 928


Категорије: Образовање | Наука и технологија | Култура | Информатика | Економија | Посао | Здравље и медицина | Спорт | Занимљивости