eRadovi - матурски, семинарски, дипломски, магистарски, стручни радови, докторати,... у електронском облику!
    


претрага по кључним речима:

Новости

Пуно соли у храни буквално убија веома ВАЖНУ СТВАР у вашем стомакуЗнали сте да је много соли лоше по здравље, али нисте имали појма шта то ради вашим цревима.

 Нови подаци указују на то да велика потрошња соли може бити смртоносна за одређене цревне бактерије, а то може допринети високом крвном притиску и болестима које утичу на имуни систем. Научници су већ одавно свесни везе између високог крвног притиска и великог уноса соли у организам, али нису знали на шта све она може да утиче.

 
Осим повишеног притиска, исхрана која садржи велике количине соли може да убрза прогресију аутоимуних болести, као што је мултипла склероза (МС). Истраживање су водили научници експерименталног и клиничког истраживачког центра и Центар за молекуларну медицину "Макс Делбрук" у Берлину у Немачкој.
 
Шта је лактобактилус?
 
Тип бактерија назван лактобактилус се налази у ферментисаној храни, попут киселог купуса, јогурта и сира, а сматра се за "добре" бактерије. Лекари кажу да те бактерије обично пружају заштиту од одређених болести.
 
Прошле године су научници утврдили да лактобактилус инхибира раст неколико бактеријских патогена отпорних на лекове и да може помоћи у смањењу запаљења бубрега код жена са лупусом. Најновија студија, представљена на конференцији Британског кардиоваскуларног друштва у Манчестеру у Великој Британији, говори да би конзумирање пуно соли могло да убије лактобактилус бактерије и да тиме повећати ризик од болести.
 
Исхрана са много соли убија лактобактилус
 
Истраживачи су открили да су лактобактилус бактерије код мишева уништене када су они јели храну са много соли. Мишеви су демонстрирали симптоме неуролошког стања сличног мултиплој склерози које се назива енцефаломиелитис. Аутори студије су открили да се симптоми енцефаломиелитиса и број ТХ17 ћелија могу смањити давањем пробиотичких култура лактобактилуса, које су стабилизовале крвни притисак мишева.
 
Аутори су затим покушали да репликују своје налазе код људи. Они су регрутовали 12 здравих мушкараца који су конзумирали по 6 грама соли дневно у трајању од две недеље. До краја друге недеље, аутори су открили да је код већине учесника лактобактилус био елиминисан из микробиома који живе у дигестивном систему. Као и мишеви, мушкарци у студији су имали већи крвни притисак и повећан број ТХ17 ћелија током конзумације соли.
 
Потребно је више студија
 
Иако научници већ знају да ТХ17 ћелије утичу на микробиом црева, нови закључак је да со убија здраве бактерије у микробиому. Све више и више научника истражује улогу коју бактерије играју у болестима, али има пуно непознаница када је у питању како тело реагује са бактеријама које се налазе у цревима. Аутори студије тврде да је потребно више истраживања како би боље разумели како здравље стомака утиче на здравље других система тела, као што је кардиоваскуларно здравље, и степен до ког би пробиотици могли да пруже корисне третмане за лечење стања као што је висок крвни притисак.
 
- Не можемо искључити могућност да постоје и друге осетљиве бактерије које су једнако важне као лактобактилус. Ово би могао бити врх леденог брега у коришћењу бактерија за лечење озбиљних болести. - каже аутор студије проф. Доминик Н. Мулер.

22.06.2018.
(pink.rs) 


Број читања: 715Error database selection !