eRadovi - матурски, семинарски, дипломски, магистарски, стручни радови, докторати,... у електронском облику!
    


претрага по кључним речима:

Новости

Нишлије у поход на Србију!Ниш-- Ученици нишке Машинско- техничке школе "15.мај" већ дуже време праве бумеранг- традиционални спортски реквизит. Ученик Јован Милић са још петоро својих другара успешно води своју компанију, а како кажу надају се да ће и ове године бити успешни као и претходних.

Овај познати спортски реквизит, иако се налазе на хиљаде и хиљаде километара далеко од Аустралије, постојбине реквизита, производи у Србији ученичка компанија "Бумеранг вуден сорд" Машинско-техничке школе "15. мај" у Нишу!

 
Вредни машинци су овај помало мистични предмет, чији се лет заснива на научном принципу, представили и на недевано одржаном Националном такмичењу најбољих ученичких компанија у Београду. Посетиоцима и жирију презентовали су и нове производе - етно и бумеранге и као привеске.
 
Нишки ученици бумеранге производе у школском кабинету, а за израду користе шперплоче, природне боје и шмиргле, еколошки прихватљиве материјале. За овакав начин прављења бумеранга није потребан додатни алат, као ни превише особља.
 
 - Подстицај да правимо бумеранг проистекао је са једног такмичења, наш професор Иван Ногић дао нам је идеју за креирање и онда смо кренули у рад. На почетку је било јако тешко, али на сву срећу све се добро завршило- прича Јован Милић, ученик трећег разреда МТШ "15.мај".
 
Производи ученичке компаније из Ниша су јединствени јер, на пример, праве бумеранг у облику кенгура који се, као и други, враћа када се баци. Младе Нишлије праве и бумеранге у облику слепог миша и папагаја, као и у другим интересантним облицима, до сада невиђеним у Европи.
 
- Битно је да на нашем тржишту буде нешто јединствено. Људи су засићени свим и свачим, јако је претерано што се тиче свега, али смо успели да направимо нешто што привлачи пажњу, а и доноси добру зараду.
Ученици Машинско-техничке школе "15. мај", заједно са својим професорима, недавно су по по други пут заредом организовали и такмичење у бацању - бумеранга. Због великог интересовања, одлучили су да се укључе сви заинтересовани средњошколци из нишког краја.
 
На овогодишњем такмичењу ученици су се опробали у дисциплини "Аузи раунд", у којој се бумеранг баца пет пута из централног дела круга, пречника три метра, а његово хватање у зони што ближој центру доноси више бодова.
 
- Тако је већ две године организујемо ово такмичење и надам се да ћемо и ове године успети да скупимо све што нам је потребно не бисмо ли успели да на прави начин организујемо ово такмичење- закључује Јован.
 
 

03.09.2013.

Број читања: 1160


Категорије: Образовање | Наука и технологија | Култура | Информатика | Економија | Посао | Здравље и медицина | Спорт | Занимљивости