eRadovi - матурски, семинарски, дипломски, магистарски, стручни радови, докторати,... у електронском облику!
    


претрага по кључним речима:

Новости

Драма о Хрушчову и Харсту у позоришту у Ајови (САД)Позориште у савезној држави Ајови (САД)  иувело је  драму о пријатељству између некадашњег совјетског лидера Никите Сергејевича Хрушчова (1894-1971)  и америчког фармера Росуела Харста,   јавио је  Радио Iowa,   а пренеле све  светске агенције.

У представи,  чији је наслов „Мир кроз кукуруз“  појављују се само два глумца,  а постављањем драме на сцену желело  се,  иако  са  закашњењем,  обележити пола века од успотављања пријатељства  генсека КП СС и америчког фармера   кога је близак однос са комуниситичким лидером СССР-а прославио.

Аутор драме  Синтијеј Меркати.

По речима позоришног продуцента Роберта Форда,  два пријатеља са различитих континрната,   различитх политичких система и социјалних позиција у друштву,  Хрушчов и Херст,  били су и веома различити људи и карактери,  али,  без обзира на све то постали су блиски пријатељи.

Продуцент је додао да је током рада на драми  писац  Меркати проучио много докумената и мемоара па су зато у представи приказана реална историјска збивања.

Росуел Харст,   специјалиста за повећање приноса кукуруза,  посетио је Совјетски Савез  1955.  и успео је да се сретне са првим секретаром ЦК КП СС Никтом Хрушчовом,   после  чега је совјетски генсек решио да купи од  свог госта,  америчког експерта за кукуруз,  Харста,  неколико тона семенског кукуруза као и технологију за повећње приноса ове пољопривредне културе.

Након овог сусрета уследила су нова виђења и интезивна размена писама

Као рзултат њихове сарадња у периоду између 1950-60. г.  у оквиру започете Хрушочовљеве аграрне  реформе у СССР -у је у многим регионима масовно почео да се гаји кукуруз,  али реформа није себе оправдала,  па се од ње одустала крајем 60—их година.


Бранко Ракочевић


 


04.08.2015.

Број читања: 917


Категорије: Образовање | Наука и технологија | Култура | Информатика | Економија | Посао | Здравље и медицина | Спорт | Занимљивости